Sluta Runka, en Guide

Har du, som många andra, länge gått i tankarna att sluta runka helt och hållet? Du är inte ensam, det finns gott om människor som gjort samma resa som du är påväg att göra och det finns gott om tips att få!
Man ska veta att det inte blir lätt, det blir det aldrig när man kickar en gammal vana, men det kan vara värt det!

Varför?
Detta handlar inte om att jag ska berätta för dig varför du ska sluta onanera, utan att du ska hitta just ditt varför.
För att skrota en (o)vana är det viktigt att man faktiskt själv vill göra det och inte gör det för att man “borde”. Utan ett varför är det lätt att falla tillbaka då incitamentet inte var stort nog till att börja med.
Så innan du ens lägger upp en plan för att sluta runka, börja med att tänka igenom och faktiskt skriva ner alla anledningar till att du gör detta.

Exempel på “varför”:
Onanin tar för mycket tid.
Onanin påverkar mitt sexliv negativt.
Jag runkar mer än jag själv vill (onanin har blivit ett tvångsbeteende).
Jag är emot porrindustrin och vill inte stödja den genom att konsumera porr.
Onanin påverkar min sömn/ mitt övriga liv negativt.

Sätt igång, nu
När du väl hittat ditt varför finns det ingen anledning att vänta på det perfekta datumet att sluta runka; sluta nu!
Att “ta en sista” är inte att rekommendera när man skrotar en ovana, då man ger det ett alldeles för sentimentalt värde. Det bästa du kan göra är att låta din senaste runk vara din sista och sätta igång (med slutandet) direkt!
Alltså, om du känner dig manad att sluta runka just idag så är det just idag den avhållsamheten börjar.

Tid är din (o)vän
Det som gör onani till en svårare ovana att skrota än många andra är lättillgängligheten. Till skillnad från t.ex. rökning kostar det ingenting att runka och till skillnad från droger behöver du inte få tag på något olagligt för att runka.
Enrum och tid är egentligen det enda du behöver för att runka, vilket gör processen att sluta lite svårare. Å andra sidan behöver du endast se till att aldrig ha båda samtidigt för att göra processen enklare.
Se över din ensamtid och fundera över vad du kan göra annorlunda. Den tiden du spenderar ensam i hemmet utan någon tid att passa/ syssla att göra är den farligaste tiden för dig som vill sluta onanera.
Se därför till att skaffa några nya vanor/aktiviteter som tar upp din lediga tid och begränsa din tid i hemmet överhuvudtaget, begäret att runka minskar rejält när du t.ex. är på gymmet eller i naturen!

Byt ovanor mot goda vanor
Precis som med alla andra ovanor som ockuperar mycket tid i ditt liv kommer avsaknaden av onani till en början lämna ett tomrum, både mentalt och logistiskt.
Helt plötsligt är alla dessa timmar fria till att göra annat, trots det kommer den med stor sannolikhet spenderas på att tänka på just den ovanan.
Ett av de bästa knepen för att sluta onanera är att fylla den överblivna tiden med andra aktiviteter som får dig att må bra. Se även till att lägga dessa aktiviteter på ungefär samma tider som du vanligtvis brukade runka.
Exempel;
Faller sig suget ofta på tidigt på morgonen när du precis vaknat? Ta en kalldusch istället!
Onanerar du ofta innan läggdags för att det “hjälper dig att sova bättre”? Försök implementera vanan att läsa eller meditera i sängen på kvällarna istället!
Eftermiddagsrunken efter skolan/jobbet för att slappna av eller avreagera efter en lång dag? Gå till gymmet när du slutar, istället för att gå raka vägen hem!

Tidsram: Föralltid
Sista tipset är kanske det viktigaste tipset, och den aspekten som dom flesta faller på ovanan ska bort.
En vanlig och utspredd taktik inom “nofap”-rörelsen är att sätta en tidsram (ofta 90 dagar) på sin utmaning. Det kan kännas bra att ha ett mål och något att sikta på men risken är stor att detta får motsatt effekt.
Vad du gör när du sätter en tidsram är att säga åt din hjärna “det är endast tillfälligt, snart ska jag runka igen”, vilket lätt leder till att du börjar räkna dagar istället för att försöka glömma onanin helt och hållet.
Försök att se det som en livsstilsförändring istället för en utmaning, och sikta på att sluta runka för alltid.
Det läskiga är att risken för misslyckande ökar när tidsramen är just för alltid, men det handlar om att acceptera den risken mentalt snarare än att hitta kryphål för att slippa misslyckas!

Mental styrka
Det här var några tips och tricks för att underlätta din utmaning, hoppas dom ska hjälpa dig att sluta runka!
Tänk dock på att det alltid kommer vara både mentalt och fysiskt jobbigt att skrota en ovana, det oundvikligt när vi tar bort en källa för dopamin ur vardagen- din kropp kommer försöka stå emot.
Kroppen har som utgångsläge att överleva och vara bekväm och vill inte gärna gå igenom stora förändringar när det kommer till vanor. Alla märker detta på olika sätt och det kan röra sig om sömnsvårigheter, huvudvärk och ibland humörsvängningar dom första veckorna/månaderna!
Mitt bästa tips är därför att vara beredd på att det blir jobbigt och inte förvänta dig att slippa svårigheterna.
Se den här utmaningen som en möjlighet att jobba på din mentala styrka och bli starkare för varje dag.

Det var allt för idag, glöm inte att kommentera nedan om det är något annat ni vill att vi skriver om i framtiden.
Kolla in vårt inlägg “Sluta runka, finns det Fördelar?”
Allt gott!

1 svar på “Sluta Runka, en Guide”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *