Sluta Runka, finns det Fördelar?

Idag tar vi upp ett hett ämne som diskuteras intensivt på nätet nu för tiden; är onani dåligt?
Nofap blir mer och mer populärt för varje år med trender som “no nut november” och olika self-help influencers som förespråkar avhållsamhet. Är detta ett religöst påhitt eller finns det fördelar med att lägga runkandet på hyllan?
Vi kollar på det ur ett objektivt perspektiv, väger fakta/argument mot varandra och försöker komma fram till en balanserad slutsats.
Skulle du känna dig motiverad efter att ha läst dagens inlägg kan du vända dig till vår artikel om att sluta runka (länk).

Detta ämne lockar som sagt till diskussion och det finns hundratals argument för båda sidorna! Vi tar upp de 3 starkaste argumenten, dissekerar dem och väger dem mot varandra!
Först ut är argumenten för att sluta runka.


Sluta runka- argument FÖR

1, Spara tid
Om inte annat är onani ofta en väldigt tidskrävande aktivitet som kan äta upp stora delar av din dag.
Prova att anteckna tiden du spenderar på att runka i en vecka och fråga dig sedan om det verkligen är tid du är redo att avvara.

2, Förbättrat sexliv
Många rapporterar att dom efter några månader upplever sitt sexliv som mycket bättre när dom hållt sig från onani.
Det är lätt hänt att överdriven porrkonsumtion sänker din känslighet (mentalt och fysiskt) när det kommer till riktigt sex.
Precis som god mat smakar godare när man varit på diet under en längre tid kan samlag med din partner bli skönare ju mindre du undviker onani under en längre period.

3, Mental hälsa
Det finns inte mycket vetenskapliga belägg för porrens/onanins påverkan på mental hälsa, här får vi förhålla oss till empiri och amatörmässiga undersökningar.
Detta är en av dom mer seriösa forskningarna som har gjorts på ämnet, där en överdriven konsumtion av porr i samband med onani hade ett samband med mental ohälsa. Det är inte bevisat att onanin är den avgörande faktorn men teorin är att skuldkänslorna från “självbefläckande” är det som får många män att må dåligt.
Känn efter, hur mår du direkt efter en orgasm (i samband med onani, inte samlag)? Känner du dig låg, ofokuserad, på sämre humör eller rentav ledsen kan det vara värt att ta en paus!

Sluta runka, argument MOT

1, Abstitens+bieffekter
Som vi nämnt i “sluta runka”- inlägget så kan man vänta sig både fysiskt och psykiskt motstånd från den egna kroppen när man lämnar en välbekant vana.
För vissa är det inte värt dom veckorna/månaderna av motstånd för att sluta runka, då fortsätter man hellre som man gjort innan!
Tänk över din situation innan du bestämmer dig för att skrota onanin; Har du tid/ork att gå igenom detta just nu?


2, Ofrivilligt celibat
Vi har diskuterat dom positiva effekterna som “nofap” kan ha på ditt sexliv, men risken finns att du inte har något.
Det blir lätt jobbigt att avstå från onani om man inte har möjligheten till “riktigt” sex heller, det blir som ett slags ofrivilligt celibat.
Viktigt att tänka på är att du inte garanterat blir en “fitt-magnet” med hjälp av nofap och din no nut november kan lika gärna bli ett no nut year!

3, Onani- ett sätt att slappna av?
Till sist, en punkt med vetenskaplig backning!
Studier har visat att en orgasm påverkar hjärnan på samma sätt oavsett om en partner är närvarande eller inte. En orgasm triggar ofta en dopamin-rush vilket hjälper många att må bra och slappna av.
Använder du onanin som ett verktyg för att slappna av istället för att försöka bota stress och oro kan det faktiskt vara till din fördel!


Där har vi det, 3 argument FÖR och 3 argument MOT nofap, nu gäller det att väga dom mot varandra och göra ditt eget val!
Jag personligen kommer alltid att rekommendera att testa på 90-dagars nofap, inte för att det nödvändigtvis behövs utan för att utmana dig själv och lära känna din kropp!
Taggad på att prova? Kolla in våra bästa tips för att lyckas med nofap!

Hur ofta Onanerar du?
RöstaResultat

1 svar på “Sluta Runka, finns det Fördelar?”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *