3 Tips för en Enkel Viktnedgång

Idag kör vi på ett ämne som snackats om sen smalhet blev den nya normen; Viktnedgång!
På Manlighälsa förespråkar vi ett hälsosamt förhållande till både sex och sin egen kropp, därför fokuserar vi på att göra dieten så smärtfri som möjligt!
Jag kommer ge dig 5 stycken enkla men effektiva tips för att klara av deffen utan några större avkall på livet.

1. Väg dig själv istället för maten


Det första steget till en lyckad diet är att ha koll på vikten, det säger sig självt. Däremot finns det många som väljer att dra det till sin spets och väga varenda livsmedel dom stoppar i kroppen.
Det finns flera problem och nackdelar med detta, det viktigaste är den mentala aspekten. Att hålla koll på sin mat ner till grammet tar väldigt mycket tid och energi mot vad det faktiskt ger.
Testa att använda ögonmått och lägga upp rimliga portioner och istället väga dig själv varje dag, det är enklare och går fortare!
Varje morgon efter du varit på toaletten ställer du dig på vågen och antecknar vikten. I slutet av veckan adderar du dom 7 dagarna och delar på 7, där har du din snittvikt för veckan.
Är snittvikten lägre än förra veckan? Perfekt, fortsätt som du gjort! Är den samma eller högre? Ät lite mindre portioner!


—–

2. Följ tallriksmodellen

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är blogg-tallriksmodellen-1.jpeg


LCHF, Atkins, High Carb, Stenåldersdieten, osv osv. Alla dessa nya dieter är i 99% av fallen en dum gimmick som någon jöns hittat på för att sälja coachning, böcker och kurser.
Våra kroppar är inte så komplicerade som vissa vill få dig att tro, din diet behöver inte heller vara det.
Du vet innerst inne vad som är “bra mat”. En köttbit med potatis och grönsaker är bra mat, en pizza är inte det!
Gör inte saker jobbigare än det redan blir när du nu ska gå ner i vikt, ät en allsidig diet av bra mat och följ gärna tallriksmodellen;
25% Kött (eller annan proteinkälla)
25% Kolhydrater (ris, pasta, potatis etc)
50% Grönsaker.


——

3. Skippa fuskdagarna

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är blogg-fuskdag.jpeg


Fuskdagar, fuskmåltider eller “carb-reloads” är poppis bland alla typer av kroppsbyggare och fitness-atleter.
Man tar en paus från den hårda dieten och laddar upp med massor av kolhydrater (i vissa fall ren skräpmat) för att återställa insulinkänsligheten och samla mental styrka på nytt.
Hur kul det än låter att “fuska” och “carb-loada” så är det antagligen ingenting för dig som bara vill tappa vikt och bli fit till sommaren. Anledningen är så enkel att din viktnedgång inte är så extrem (som en kroppsbyggares t.ex.) att din kropp går i krisläge och behöver en boost av kolhydrater. Det är inte heller mentalt jobbigt att gå från t.ex. 20% kroppsfett till 15% på samma sätt som att gå från 8% till 4% som en kroppsbyggare kan tänkas göra.
Det bästa du kan göra är att hålla dig borta från skräpmat under hela dieten, ju längre tid du går utan desto mindre aggressiva blir dina cravings. När du fuskar en gång i veckan är det dock lätt hänt att du går runt och suktar efter skräpmat resterande sex dagar under hela dieten.
En annan aspekt är att din vikt skjuts upp något kilo dagarna efter en fuskdag, vilket kan vara väldigt mentalt jobbigt under en viktnedgång.
Så skippa fuskdagarna och lägg istället upp din diet på ett hållbart sätt!

—–

4. Byt cardion mot styrketräning


Cardio är ett effektivt sätt att göra av med kalorier och bränna fett men ändå inte den bästa träningen under en viktnedgång.
För det första kan du enkelt få samma kaloriunderskott genom att ta bort lite mer mat istället för att t.ex. springa; 30 min löpning bränner ca 375 kcal, vilket inte är mycket mat till att börja med.
För det andra kommer styrketräning att ge dig ett mer synligt resultat i slutet av viktnedgången då du kan bygga muskler medan du tappar fett. Detta kommer påverka kroppens utseende och hjälpa dig att se “fit” ut istället för smal.
Kör du på ett kaloriunderskott utan att underhålla dina muskler med styrketräning kommer du att tappa muskler i takt med att du tappar fett och därmed inte “förbättra” ditt utseende utan endast bli mindre.
Alltså; Sluta använda cardio som ett verktyg i din deff och fokusera på att hålla kroppen stark och muskulös medan du låter maten sköta viktnedgången!

—–

5. Hitta kalorisnåla alternativ på festen

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är blogg-kalorinål.jpeg

Många tror att en viktnedgång innebär ett totalt avkall på sitt sociala liv, detta behöver inte vara fallet om du bara hittar lite disciplin.
Lär dig vilka livsmedel som funkar på en fest och samtidigt är kalorisnåla, så kan du delta utan att förstöra din deff.
Du kan självklart dricka alkohol (med måtta) under en deff men undvik då kaloritäta drycker som öl och groggar och sikta istället in dig på t.ex. rött vin och ren sprit. Vill du grogga? Se till att ha med dig en lightdryck som virke.
Är du på en fest där det erbjuds mat behöver du faktiskt inte ta med en matlåda och bli “den personen”. Serveras det t.ex. hamburgare kan du skippa brödet och dressingen, det ser lite tråkigt ut men viftas bort enklare än en matlåda med kyckling och ris.
Samma gäller med snacks, ta med dig något kul snack som är kalorisnålt eller hitta något på festen och ät med måtta.
Huvudsaken är att du inte slutar gå på fester eller träffar vänner bara för att du är på diet, det gör viktnedgången mycket jobbigare mentalt!

—–
Hoppas du får hjälp av dessa tips och känner dig redo att hoppa på en diet som du mår bra av, både fysiskt och mentalt!

Svara gärna på omröstningen nedan och läs igenom våra andra inlägg rörande träning !

Tänker du gå på diet inför sommaren?

1 svar på “3 Tips för en Enkel Viktnedgång”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *