Crash Diet- Snabbaste sättet att Tappa Vikt?

Idag dyker vi in i en av dom mest googlade och ställda frågorna sedan internets begynnelse: Vad är det snabbaste sättet att gå ner i vikt?
Man får, med ätstörningar och skeva ideal i åtanke, vara försiktig när man pratar om viktnedgång men det är icke desto mindre ett viktigt ämne.
I dagens moderna samhälle lider nära 50% av vuxna människor av övervikt, vilket i sin tur ofta leder till andra hälsoproblem!
Detta har som sagt varit och är än idag ett hett ämne, och tusentals olika metoder har redan testats för att gå ner i vikt fort. Många av dessa metoder är antingen en scam för att sälja en produkt eller rentav påhittade teorier utan någon som helst vetenskaplig backning.
Något som dock alltid håller är Kcal in/ut, vilket gör Crash Diet (att äta så lite kalorier som möjligt under en kort period) intressant.
Idag dyker vi in i denna viktminskningsmetod; hur funkar det, är det hälsosamt och hur effektivt är det egentligen?


Hur funkar Crash Diet?
Crash Diet är ett samlingsnamn för dieter som anses vara så extrema att man måste hoppa av förr eller senare.
Poängen med Crash Diet är inte att hitta en hållbar livsstil, lära sig att äta nyttigt eller att tänka långsiktigt. Tvärtom!
Dieten ska ge skäl för namnet. Det ska vara jobbigt, på gränsen (över gränsen?) för vad som är hälsosamt och framförallt gå riktigt fort!
Du kan lägga upp din Crash Diet hur du vill men se till att följa dessa 3 riktlinjer:
1. Ät MAX 50% av ditt rekommenderade dagliga intag (Kcal).
2. Fördela macronutrienterna liknande; 90/10/0 (Protein/Fett/Kolhydrater).
3. Avsluta dieten redan efter några veckor, detta är INTE en långsiktig diet!

Kortfattat; Kör fort rakt in i kaklet.

Är Crash Diet farligt?
Att gå på en Crash Diet innebär praktiskt taget att svälta sin kropp på både energi och makro-/mikronutrienter.
Det är självklart inte hälsosamt men frågan är hur farligt det är.
Enligt studier hamnar kroppen i riktigt fara efter ca 20-40 dagar av svält. Symptom och obehag dyker upp tidigare än så men själva livsfaran kommer efter veckor av total svält.
Crash Diet är inte total svält då du fortfarande äter och dricker, bara i väldigt små mängder. Alla kroppar är olika men dom flesta normal/överviktiga människor klarar 1 månad Crash Diet, och vi rekommenderar inte att fortsätta längre än så utan hjälp från ett proffs!

För att klara Crash Diet bättre och undvika att kroppen tar alltför mycket stryk finns det några saker att tänka på;

1. Ät kosttillskott för de vitaminer/mineraler du blir utan pga bristen på fett (magnesium, b12, zink, omega3 osv)
2. Anpassa din träning efter din ork, INTE tvärtom. Det är normalt att orka mindre och prestera sämre under en Crash Diet.
3. Se till att du sover MINST 8 timmar per natt, det ger dig större chans att återhämta dig och klara av dieten både mentalt och fysiskt!
4. För dagbok över ditt välmående under dieten för att hålla koll på utvecklingen samt när det är dags att lägga av.


Hur effektivt är Crash Diet?
Lågkalori- och svältdieter har länge setts som ineffektiva och påståenden som att du går i “svältläge” och slutar tappa vikt har slängts runt utan någon egentlig backning.
Sanningen är att en Crash Diet, om den används på rätt sätt, är bland dom mest effektiva verktygen för att tappa vikt fort.
Enligt en nyligen publicerad studie tappar man både (signifikant) mer vikt samt reducerar sin risk för t.ex. hjärtsjukdomar och stroke med hjälp av en Crash Diet.
Forskarna delade in deltagarna i 2 grupper, där den ena tilldelades “vanliga råd” för viktnedgång och hälsosam livsstil/diet. Den andra gruppen blev tilldelade en lågkalori-diet, eller Crash Diet, med 800-1200 kcal/dag (ca 50% av dagligt rekommenderat intag.
Även om dieten bara var 12 veckor lång, och provtagning för vikt m.m togs 1 år senare visade resultaten att grupp 2 tappat nära 4ggr mer vikt än grupp 1! Detta slår hål på myten att du automatiskt lägger på dig vikten efter slutförd diet.
En Crash Diet ÄR alltså effektiv om den används på rätt sätt och utförs av en person med disciplin och lite koll.Sammanfattning
Crash Diet är ett underskattat verktyg att använda i början av sin viktnedgång för att tappa vikt fort och få bollen i rullning.
Det finns såklart risker och en lågkaloridiet är jobbig både mentalt och fysiskt. Har du tidigare problem med ätstörningar eller liknande; prata med ett proffs innan/om du testar Crash Diet!
Konceptet är enkelt att följa och kräver ingenting avancerat, bara vilja och disciplin.
Jag kan absolut rekommendera Crash Diet till dig som behöver tappa några kilon eller bara vill kickstarta en långsiktig viknedgång. Var bara uppmärksam på hur din kropp och ditt psyke reagerar genom hela dieten så ska det gå bra.
Lycka Till!Sugen på att Testa Crash Diet?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *